Dapur xberasap so boleh la ty selitkan ye cara2 nak melipat samosa. Sebelum ni de yang request kat ty cara nak melipat samosa . Tu la pasal ty ni bz memanjangkan kl jumpa geng2 FB pun jap sangat nak borak lama2 memang xleh. Kebetulan tengah free ni dan de oder tuk Samosa tu yang sambil melipat sambil snap hahaha ... mama pun naik begang dengan ty sebab asyik2 snap gambar kuih padahal benda yang sama. Ty g join demo tuk frozen food tu la yg ty tau cara nak buat cuma camne dapat bentuk 3segi ni belajar dr pengalaman dah banyak kali buat baru ty faham cmne nak dapatkan bentuk ni. Mula2 buat kekok gak kalau tengok mama buat lagi sakit jiwa raga ty buat dh 5kpg mama sekeping pun lum siap2 lagi hahaha....
Jom tengok step by step:-
ty guna jenama ni tuk kulitnya, tah la dah biasa kot lagipun jenama lain ty xbiasa cuba nak cuba tapi takut menghampakan sooooo xpayah la cuba hahahaaa .... saiz 8 1/2inci ye kalau korang beli yang kecik maka kecikla samosa korang nanti.
kena lipat 3 den potong tau korang akan dapat la rupanya cm kat bawah ni
yg dah siap ty potong ...
intinya korang pandai2 la buat ye ala2 inti karipap gitu tapi ni ty buh mix vege.
ambik 2keping dan sambungkan hujungnya gunakan putih telur sebagai ejen pelekat alahai cam gam la!!
Begini la panjangnya. Kalau leh korang potong la biar sama lebar ye. Camne nak bagi same korang fikir2kan sendiri hahaha....
Lipatkan jadi bentuk segitiga ye tapi lipatan pertama ni jangan dibubuh inti dulu.
Lipatan ke 2 korang kena tarik sikit supaya menjadi bentuk segi 3 tepat tau. Korang kena pandai2 masa tang ni. Den korang sumbatla inti sebanyak yg boleh lagi banyak inti lagi sedap. Jangan kedekut tau kang xde orang nak beli lagi hehehehe ....
Sambil melipat korang kena tarik bucunya biar kemas tau. Bila dah sampai hujung korang sapulah telur putih tuk mematikan lipatan tu. So korang buatla sampai habis semuanya k.
Bila dah habis korang kena bakar dalam oven suhu korang pandai2 la ikut oven masing2 tau. Kena bakar sampai kuar minyak seperti gambar kat atas ni la. Pas bakar korang leh la frozenkan. So macam mana? Ade faham ke? Ni je yang dapat ty kongsikan dengan korang k.
Selamat mencuba.
Sekian , wasalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan