Yg follow t....

Ahad, April 13, 2014

Hanya 1 talian ... utk semua urusan

As'kum ....

Sedikit pengumuman disini, untuk sebarang pertanyaan atau tempahan anda boleh mendial 0129207980. Anda boleh CALL, SMS, WHATSAPP @ WE CHAT ty. Selain itu, alamat email ty bertukar juga. Anda boleh menghantar email tytria2013@gmail.com untuk urusan tempahan atau pertanyaan.

Sekian, terima kasih.

Jumaat, April 04, 2014

Order 4.4.14

As'kum....

Pagi jumaat ty kuar awal ke tadika, selalunya kul 8pg br gerak kli ni pukul 7.30pg dh buka pintu tadika. Semuanya gara2 order Yatie Chan. Kempunan xdapat makan Talam Keladi Berlauk dgn sos hr ahad lepas so hr khamis dia order tp ty xjumpa keladi postpone hr jumaat. Maka terhasilla talamnya. Tq Yatie harap kempunan dr hari ahad dh hilg hendaknya.

Khamis, April 03, 2014

Updating order ... order pertama di bulan April

As'kum ....

Cam pelik je bunyinya he3 ... ok mulai April 2014 ty akn update order2 yg telah dbuat yg terkini. Maaf dah lma myepi sibuk sangat2 dengan kerja di tadika bagaikn x cukup ruang dalam otak utk berfikir huhuhu.

3 April 2014

Tempahan pertama dbulan April ty terima dari Aziana dok kt Puchong tp ty deliver kt Klna Jaya. Pilihannya CARA MANIS DAN CARA BERLAUK DAGING. Dekat orait la tp hujan2 ty redah jugak. Tq ya utk tempahan hr ni. Ty jualllll !

Ahad, Februari 02, 2014

Antara tempahan 1hb Februari ...

As'kum ....

Dah lama x update, ty bz dengan kerja bz juga dengan tempahan. Time kerja ty xjawab @ xsempat nak reply semua call maupun sms. Ty minta maaf ya, selepas kul 2ptg ty akan reply atau jawab. Kena fokus pada anak murid sebab 3bulan pertama kena pastikan mereka boleh kenal dan tulis a-z. 3bulan berikut dah mula dengan suku kata. Tadika swasta ni kena lbh pantas dr yg lain. Kena betul2 pastikn mereka boleh buat.

Antara tempahan yg ty siapkan utk 1hb Februari .... layan je!

Terima kasih pd yg sudi membuat tempahan.

Isnin, Disember 30, 2013

Fak Thong Sang Ka Ya .... its Thai Dessert

As'kum ...

Entri hari ni ty update tentang Thai Dessert yang enak lemak. Rasanya nak masuk menu tuk tahun depan ada yang berminat x?

Fak Thong Sang Ka Ya atau bila alih ke bahasa Malaysia Kastard Labu biasanya kalau pergi ke negara Thai anda boleh nikmatinya. Ty cuba sebab kebetulan labu kuning ni ada offer djual kat tempat ty. Murah sangat RM0.99/kg tu pasal ty rembat.

Kastardnya menggunakan telur ayam, telur itik, gula dan santan. Enaknya sebab ada telur itik la kan? Mudah sangat buatnya kalau beli di Thailand sepotong 20baht (RM2). So ty try la ... cuma terlebih masa kukus maka labu tu hampir pecah. Pas ni nak buat lagi .. kalau dah cantik nanti ty buka utk tempahan menu baru bawah Thai Dessert ya. Insyaallah akan ada hasil2 lain dari menu Thai almaklum la ty kawen dengan orang Thai Pattani. Lihatla hasilnya ...

Sabtu, Disember 28, 2013

Bingka or Bengkang .... Feberet Papa !

Assalammualaikum & Selamat Petang ,

Woittt ! Tinggal beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun 2014. Beberapa hari lagi juga seisi baru persekolahan akan bermula dan beberapa hari juga la ty akan kembali bekerja wuahahahahaha :'(. Tak puas la bercuti sebulan ni. Nak cuti lagi bisa ngak ibu besar? Nak gaji je bisa ngak ibu besar? Hahaha cam ty ade share pulak nak minta gaji kerja xmau kan? Ty dah sematkan dalam hati kemungkinan tahun 2014 merupakan tahun terakhir ty bersama Tadika Bestari kalau dipanjangkan umur ty tahun 2015 ty nak cari pengalaman ditempat yang baru pula ewah ewah merancang je pandai Allah yang tentukan semuanya kan? Untuk tahun 2014 ty akan mengajar murid-murid 5tahun dah turun pangkat pulak hahaha. Namun alhamdullilah untuk murid-murid 5tahun 2014 ni mereka majoritinya dah pandai menulis dan kenal huruf. Armand pula kemungkinan 50/50 akan berpindah ke tadika Kemas. Huhuu sian pun ada tapi nak dia dapat pendidikan yang elok kalau boleh lebih elok lagi tapi nak wat camne dadinya wat bodoh je. Tapikan dah rasa rindu dan sian pulak sbb dia jauh dah tu nanti jadi ape2 maklong tak de. Camne ni?

Cukupla bercerita sal tadika dan kerjaya ty sebagai cikgu. Sekarang ty nak citer pasal tajuk kat atas BINGKA @ BENGKANG . Kisahnya bermula apabila sifu Lina Mohit menayang periuk bengkangnya yang baru dibeli. Ty pun baru teringat 4tahun lepas ty ada membeli periuk bengkang yang sama tapi ty simpan je kat atas kabinet tu. Dari hari tu masing2 dok sibuk wat bingka hahaha. Tapi ty paling suka tengok bingka yang kak Latifah Mustafa rakan muka buka yang ty kenali dari Sifu Lina Mohit. Cantik hasilnya rupanya kak Latifah sudah 30tahun menghasilkan bingka yang enak ini. Ada warung di Temerloh xsilap ty. Nak kenali dia klik sini https://www.facebook.com/latifah.mustafa .

Selalu jugak ty tanya kak Latifah kalau ianya berkaitan dengan bingka ni. Memang sakit mata hati la kalau tengok hasil bingka dia memang cantik sangat. Selain itu lupa nak mention bingka ni feberat papa ty. Dari muda lagi mama selalu buat bingka papa yang hadap sorang2 kali ni anaknya pulak ambik alih. Dalam seminggu papa akan request buat bingka 1 atau 2 kali. Kadang papa akan bagi duit untuk beli santan kadang bila papa xde duit ty la yang beli santan. Xpe la sambil wat makan boleh juga ty ber ekperimen kan. 

Kalau buat seloyang tu insyaallah besoknya akan habis xkiranya lembik ke keras atau terlebih manis ke terkurang lemak ke memang akan habis. Sure loyang ty bersih la. Armand pun dah pandai makan bengkang dah pandai sebut pun nak bengkang. Anda boleh membuat tempahan bingka ni mulai tahun 2014. Bingka ni menggunakan bahan yang biasa sahaja. Ala bingka zaman tok nenek kita dulu mane ade nak pakai bahan banyak cuma bahan-bahan asas je seperti Tepung Gandum, Santan, Telur, Gula dan Minyak. Kuantiti telur pun minimum xde la guna sepapan hahaha. Setakat ni bingka-bingka yang telah berjaya ty hasilkan adalah seperti berikut :-

BINGKA PANDAN,

 BINGKA GULA MERAH, 

BINGKA DURIAN 

.Manakala antara bingka yang masih dalam usaha pengubah suaian untuk mendapatkan sukatan yang tepat ialah BINGKA JAGUNG, BINGKA ROTI,  BINGKA KACANG HIJAU & BINGKA BERLAUK. Selalu lah ikuti perkembangan ty di FB Page klik sini je jangan lupa LIKE kalau dah singgah taw  https://www.facebook.com/TYHomemadeKuihMuih

Ty sediakan dalam tray 10inci dan insyaallah pertengahan 2014 ty akan sediakan pilihan tray 12inci dan 14inci. Dan ty telah pun mansuhkan tray 7inci untuk selamanya taw. Tidak akan ada lagi tempahan bagi tray tersebut bermula tahun 2014. Ok, bagi yang berminat untuk membuat tempahan atau pertanyaan sila salin dan simpan nombor  dibawah :-

CALL & SMS 
012 9037950 

WHATSAPP, WE CHAT, LINE @ CHAT ON 
012 9207980 

Pastikan anda menyimpan no tersebut taw.  Sebelum ty terlupa musim persekolahan ni semua persoalan ty akan jawab selepas pukul 12tengahari taw. Tak maw la jawab time mengajar nanti cikgu besar jeling macam nak telan pun ada jugak takuttttt la ty!

Sekian, terima kasih!

-TY-



Jumaat, Disember 27, 2013

Jumaat terakhir 2013 ... selamat datang 2014!

As'kum ....

Ty ni kejap update kejap senyap ... kadang tak ter update entri2 kat blog. Banyaknya ty update kat fb page so jangan lupa pada yg ada fb singgah la page ty.

27 Disember 2013 ... inilah jumaat terakhir kita di tahun 2013, minggu depan pulk jumaat pertama di tahun 2014. Bagaimana azam anda tahun ni tercapai ke semua? Kalau ya alhamdullilah kalau tidak jangan mengalah ape kata bawa kehadapan. Matlamat ty kehendak ty ade yg tercapai tapi banyak jugak yang tidak tercapai so ty bawa kedepan matlamat dan kehendak tu.

Mudah2an ... tahun 2014 ty dapat ape yg ty nak dengan usaha sendiri insyaallah. Doa kan taw! Salah satu hajat ty ... nak punya anak sdri rasanya 10tahun dah cukup lama mnanti kita berusaha lebih gigih lagi kn. Rasanya tahun 2014 ni yg terbaik utk kami merancang family. En. Muhama awak pun bukan muda lagi tolong take note he3.

Ty nak ucapkan selautan luas ucapan Terima Kasih pada pelanggan ty, pada pengunjung ty yang sentiasa mengikuti jejak ty. Yg selalu membuat tempahan yg memberi kpercayaan pd ty terima kasih banyak. Pada yg setahun sekali menempah dengan ty terima kasih sebab anda tetap memahatkan jenama Ty Tria Kuih Muih dhati. Tolong jangan padamkn taw. Pahat ketat2!

Ty cuba memenuhi tempahan anda, adakala tempahan anda spt yg anda harapkan nmun ada masa ianya tidak seperti anda gambarkn ty minta maaf. Ty minta maaf kerana menghampakn harapan anda sebagai mnusia kita semuanya bukan sempurna. Ty cuba dan cuba ... malah ty sendiri takut kecewakn anda tp ty cuma boleh memohon maaf. Maafkan ty !

Marila kita sambut kedatangan 2014 dengan matlamat baru azam baru visi baru. Ty berharap perancangan ty menjadi nyata, Ty Tria dkenali diseantero Lembah Klang ewahhhh. Mudah2an ty boleh kembali menjadi siswa mlanjutkn pelajaran dalam bidang baru iaitu Pendidikan Awal Kanak2. Dan ty harap 2014 ty dapat "Merealisasikan Impian dan Matlamat yg Gemilang" aminkn!

Selamat tinggal 2013 ... selamat datang 2014.

Sekian, wasalam!