Yg follow t....

Isnin, Disember 19, 2011

JP nak makan Pengat Nangka dengan Sagu pulak!

Assalammualaikum ,

Hari ni rasanya nak kongsi citer kerajinan ty tuk "semalam saja" ka3. Bangun nak kata awal idak le awal sesangat tp bangun sebab nak siapkan tempahan nasib baik seloyang kalau tidak mau-nya xsempat ty siapkan he3. Ye la dah pesan kat JP suh belikan santan masa balik keja pagi kelmarin. Dah le balik lambat time ty dh mengantuk tahap gaban lak tu ... leh lak dia tanya kita balik nak beli santan ke idak? Adoiii mak ... what happen with my hubby yeah? Semenjak 2menjak ni kan kita cakap lain dia ingat lain. ty cakap jangan bawa plug tu sbb yg tu ok kang nak caj hp xleh lak ... tp sebaliknya lak dia dengar dah tu dia p bawa plug tu so cmne ty nak cas hp. Dah le bateri weak sesangat. Dia salah kan ty lak sbb xreply msg ... helloooo cm ne nak reply sayang kalau baterinya dah kong sedangkan nak cas hp plug xde. Darling oohh darling i'm getting head ache with u now! Uppss .. maaf tetiba talk london bukan pe JP ni, " give my blood go up stairs" laaa. Hahahahaha ... fhm ke?


Semalam tiba2 mood rajin la pulak. JP de beli NANGKA MADU ... feberet ty ni. Dalam masa yang sama rupanya JP nak suh ty buat Pengat Nangka dengan Sagu. Betul ke ty sebut ni?Gasakla ... Mood baik so ty buatkan la , jom tengok resipinya simple n mudah le sesangat. Pejam mata pun boleh buat tau.

Bahan A
Sagu 
Air secukupnya 

# Panaskan air hingga mendidih setelah itu masukkan sagu dan kacau selalu hingga sagu itu masak atau kelihatan jernih. Toskan airnya dan tuang kedalam loyang. Siap ... sejukkan dalam peti ais ok!

Bahan B
Nangka Madu
Gula ( agak2 je)
Santan
Air (agak2 je hehehehe ... )
Garam 
Daun Pandan

# Gula, Nangka Madu, daun pandan dan sedikit air dimasak hingga gula tu cair. Kemudian masukkan santan di ikuti sedikit garam kacau sentiasa hingga santan masak. Taraaaa...... dah pun siap dan bolehla dihidangkan untuk yang tersayang tapi jangan lupa potong sagunya dulu tau.

Kan dah kata senang aje tapi utk sape2 yang xleh makan nangka tu minta maaf le banyak2 ye korang tengok je la ty makan gitu. So selamat mencuba. Lain kali ty kongsikan resipi lain pula. 

Sekian, shukran hehehe .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan