Yg follow t....

Ahad, Mei 20, 2012

Jom memusing dgn karipap pusing he3 ....

Assalammualaikum ....


Tuk entri kali ni nak posting tutorial sal KARIPAP PUSING. Tertiba terajin lak yek? Bukan rajin laaa ... sebelum ni de request dr teman FB ty dia tanya camne nak buat karipap pusing yg berpusing2 tu kikiki. Bukan nak tunjuk teror tapi ty selama ni pun begong gak nak buat karipap pusing ni. First time buat jadi , second time buat hampeh tapi ty xkenal erti putus asa. Buat dan buat lagi bukan setakat buat je tapi kalau de kelas ty join. Nak cari ilmu ni kena usaha kit .. alhamdullilah sekarang dengan bangganya ty berjaya buat karipap pusing. Bukan masalah lg tau ... kalau dulu ty hanya siapkan kulit mama akan uli tapi sekarang tidak lagi ty akan buat dari inti hingga la mengelim karipap tu. Wahhhhh de peningkatankan .... caya x? Jom layan ... kalau membebel confirm xjadi  ty akan tunjuk step by step ye .... 

RESIPI KULIT KARIPAP PUSING 

Bahan A 
200gm Tepung Gandum
100gm Majerin 
1sb      Shortening ( Lemak Sayuran)

* Campurkan semua bahan A , uli sebati lalu kepalkan ia setiap sebiji beratnya 20gm. 
Ketepikan 

Bahan B
300gm Tepung Gandum 
130ml  Air 
1steh   Garam 
2sb     Shortening 

* Campurkan semua bahan A , uli sebati lalu kepalkan ia setiap sebiji beratnya 30gm. Ketepikan. 



STEP 1 
 Wat camni ye .... timbang la yang Doh A 1biji beratnya 20gm, manakala Doh B beratnya 30gm/bj . Ketepikan.

STEP 2
Ambil Doh B leperkan lalu masukkan Doh A kedalamnya. 
Tutup kemas. 
Ketepikan, ulang hingga semua doh habis. 

STEP 3
Apabila dah siap kesemuanya , bungkus dengan plastik / tutup dengan kain supaya doh ni tidak kering.
 Ty akan biarkan selama 1jam agar adunan ni menjadi lembut dan sebati kang senang kita nak uli. 

STEP 4
Ambil sebiji lalu canai lembut2 ye. 
Selepas itu Gulung seperti rajah 1. 
Lalu dicanai mengikut anak panah merah pada rajah 2.
Jadila rupanya seperto rajah 3, gulung lagi seperti rajah 4.
Ulangi proses ini sampai habis.

STEP 5
Setelah selesai uli seperti yg terdapat pada rajah 4, gunakan pisau yang tajam potong 2.
Canai dengan lembut agar pusarnya tidak rosak. 
Lalu masukkan inti dan kelim. 
Intinya terpulang la pada citarasa anda ye. Demo kali ni ty cuma ajar step by step tuk kulit karipap pusing/pusar.

Tara .... dah siap pun karipap pusing/pusar. 
Kalau nak frozenkan korang boleh wat 2 cara:-
i) Aturkan karipap tersebut didalam bekas lapik plastik tau, masukkan dlm freezer sehingga beku kemudian baru la dibungkus. Cara gini lapisan pusing2nya akan nampak cantik.
ii) Aturkan dalam loyang lalu dibakar seketika. Namun dengan car gini lapisan pusingn itu akan mati so semasa mengoreng xnampak sangat la pusarnya. Tapi yang selamat ianya xkan terbuka. 

So, selamat mencuba ye. Kalau x jadi buat lagi sampai jadi tau. Kata Aunty Ann ( ala dalam citer Vanila Coklat tu) kikiki ... PRACTICE MAKES PREFECT! So korang kena selalu buat kalau nak dapat hasil pusarnya yang cantik. Arghhhh ... ty pun gitu la selagi x berjaya ty buat lagi sampai ty puashati dengan hasilnya. Bye! 

Wasalam!








2 ulasan:

  1. Assalamualaikum..

    Wah..nampak macam senang je step ni!!..nak try buatlah..TQ sebab berkongsi =D

    BalasPadam
  2. salam..terima kasih..nak praktikkan lah respi nie

    BalasPadam