Yg follow t....

Khamis, Januari 05, 2012

Pulut Delima @ Wajik Delima tapi bukan Buah Delima kikiki

Assalammualaikum ,

Entri pertama ty ditahun baru ni. Ingat nk tukar label ni biar syok sikit. So mulai saat ini label ni ty kasi nama "Main Masak-masak" ok x? Maksudnya ty main masak2 n ty akan letakkan sekali resipinya. Boleh ke? Ok la tu kan ? So cam ne semua, azam tahun baru dah ade ke? Tahun lepas punye azam terlaksana ke tidak? Ty punye azam tahun ni sama je dengan tahun lepas. Nak berjaya , kaya dan bergaya kikikiki .. tp memadailah kl ty boleh berjaya dengan pe yg ty usahakan ye. Tak nak la kaya dan bergaya kang riak la pulak. Cukup la ala kadar ... hidup serba serdehana dengan hubby.



Okla ... kita teruskan dengan citer main masak2 hari ni. Ty nak share buat PULUT DELIMA adik beradik sepupu sepapat dengan WAJIK. Kalau wajik kita guna gula merah kan ... tapi kalau yang xsuka gula merah @ baunya boleh try buat Pulut Delima ni. Sama je cuma warnanya lain. Pulut Delima ni arwah nenek ty yang buat dulu. So mama turunkan kat ty la. First time buat, tapi nape ty buat pelik kan? Alkisahnya gini .... malam ahad lalu ty sms hubby bunyinya gini " b, balik kang tolong belikan Susu 1tin dan Santan RM2 ye. De order besok pg nak siapkan." Hehehehehe ... time hubby balik dan ty pun nak mulakan kerja nak tau x pe yg ty nampak dalam peti sejuk. Santan 2kilo ... mak oiiiii nak mandi agaknya. Ty cek balik sms yg ty htr kat hp hubby n suh dia baca balik. Dia senyum je ... ni la masalahnya dengan my hubby lain suh beli lain dia p beli. Kadang2 tak nak suruh dia beli apa-apa tapi kadang-kadang terpaksa. Kami bincang la pe nak buat dengan santan yang sekilo ni so terlintas lak kat fikiran hubby suruh mama buat Pulut Delima. Sabar je ye ... saje kan nak luakkan simpanan stok pulut ty. Jom tengok resipinya, 

Bahan2 nya :-
1kg Beras Pulut (direndam semalaman)
1kg Santan 
1- 1/2kg Gula Pasir 
Pewarna Ros Amina
Daun Pandan
Garam

Cara memasaknya :-


Kukus pulut hingga masak ye ....

Satukan gula , santan, garam dan daun pandan lalu dimasak hingga pekat ye. Letakkan sedikit pewarna Ros Amina ye. Kacau sekali sekala.

Masak hingga pekat ye ... jangan lupa kacau tau takut hangit kikiki

Campakkan pulut yang telah siap dikukus kedalam adunan santan tu. 

So ... kacau hingga sebati dan adunan memekat ye. Kacau le selama yang boleh cam kacau wajik tu. 

Taraaa ... dah siap buh dalam loyang dan sejukkan ye. Senang je kan2! 

SELAMAT MENCUBA ... sekian terima kasih.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan