Yg follow t....

Selasa, November 01, 2011

Selangkah ke gerbang baru bersama SSHKC ... masakan pantai timur.

Assalammualaikum n Salam 1Malaysia,

Link sini kalau berminat nk join kelas ye ....

Entri kali ni ty nak berkongsi la dgn semua tentang pengembaraan ty n Nora Dahlan ( tokei Mama Klasik, Semenyih) mencari ilmu di rumah kak Hasira @ kt FB tekenal dengan nama Sira Sain 
Actually dah lama ty booking kelas ni setahun yang lalu tah bila nak tercapai selalu gak dok tanya kak Ha ni bila la tercapai hasrat dihati akhirnya tarikh dah ditetapkan kedai kami ditutup sehari gara2 nak join kelas kak Ha. Mula2 kami bincang2 dulu sal resepi ... harge cost sbb kami ni first student memang special la hahaha jangan jelos semua. Nora cakap kita kena join kelas ni sebab menunya memang ok and harge kelas yg ditawarkan kepada kami memang berbaloi. Nora kawan ty ni memang the best frens i ever have sanggup tunggu ty kat Komuter Kajang almaklum la ty xreti nak g tempat2 yang jauh ni. Ty ni jenis xmalu orangnya hahaha .... siap sms kat kak Ha ty lapar lum makan pagi lagi hahaha. Sian Nora tersipu2 dek kerana peragai ty tapi kak Ha xkisahkan? Kami sampai dalam kul 11 lambat kit gara2 ty terlepas komuter ni pasal ty berpusing2 kat Bandar Tasik Selatan la konon nak cari parking motor yg selamat hahaha ... alih2 ty kena g gak kat Stesyen Komuter Serdang parking kat sana. Xpe janji sampai gak.


NASI DAGANG PUTERI SAADONG 
VS 
NASI KERABU BUKIT MARAK (versi kuning)


Pas makan  tuk backup perut takut kang lapar sesangat baru kami mula menyinsing lengan baju tuk kedapur. Kak Ha dan siap2kan barangnya. Pertama kami mulakan dengan cara memasak Nasi Dagang. Ty dah pernah cuba masak nasi dagang tapi amat mengecewakan tu sebab ty lebih suka g berguru so kita taw pe yang boleh n petua2 lain. Lagipun ty bukannya lahir kat pantai timur so tu pasal la buat pe pun xmenjadi hehehehe....

Rupanya xde la susah sangat nak proses menyediakan NASI DAGANG PUTERI SAADONG ni. Menurut Kak Ha ... beras dagang ni ada 2jenis. Yang merah pekat tu memang susah nk masak manakala yang merah sedang2 tu senang  sikit. Perlu direndam semalaman n dikukus berperingkat. Oooo ... gitu rupanya. Hahahaha ... dah faham pun akhirnya. Nak tau lebih lanjut lagi korang ke joint kelas Sira Sain Hotttzzz Kitchen Centre ~ coll kak Ha je.

Nasi dagang dah setlle ... sekarang kami beralih ke Sambal Nyor/ Sambal kelapa. Ni proses yang lama nak siap. Fuhh ... oleh kerana Nora Dahlan ni bidangnya memang masakan sebab dia jadi tokei kedai makan so pe lagi ty suruh dia kacau la buat sambal nyor ni ty ni tukang ambik gambar hahahaha. Actually kami gilir2 buat la agak2 tokei kuih ni dh panas dek kerana bahang dapur tukar lak dgn tokei nasi campur ni gitu la sampai masak. Memang lama nak mengacaunya guna api plan je jangan api kuat kang hangit lak nyor ni. Kak Ha goyak dgn ty sambal nyor ni penting tuk penyediaan Nasi Kerabu @ Nasi Dagang. Biasanya kat kedai2 yang menyebabkan nasi kerabu @ nasi dagang xsedap adalah kerana sambalnya. Betul la sebab husben ty pun goyak lagu tu. 

Gulai Kunyit Lengkuas Ikan Tongkol ... ni kan menu wajib ade kalau makan dengan nasi dagang. Kalau nak tau la husben ty puji habis la gulai ni. Dia cakap terasa semua. Jangan xtau ye husben ty ni kaki komplen kalau xsedap tu terus kena blacklist ye conform xkan makan lagi. Ty citer sikit ye pe yang Kak Ha goyak dgn ty, tuk ikan ayer ni kak Ha goyak kena rebus semalaman bersama cuka, air, lengkuas, asam keping n garam . Baru la hilang hanyir ikan ni ... ooooo gitu ko t pun baru tau patutla buat sebelum ni ikan ni bau sikit. Tu la kalau xberguru mana nak tau kan? Kak Ha cakap kalau nak sedap kena tambah .... upppsss rahsia xleh gitau kalau nak tau kena joint kelas Kak Ha sebabnya xrugi pe pun. Banyak rahsia n petua yang kak Ha akan kongsikan. Betul x Nora Dahlan my dear fren?

UDANG ... ni feberet ty gasak la kena alergik ke dah dapat so jangan lepaskan peluang ye. Kalau tengok je terliur lak so makan je la. Ni lagi salah satu resipi tuk pakage NASI DAGANG yang kami belajar. Kerutup udang ... mabelos mmg sedap kalau x papa xkan goyak masakan kak Ha ni chef kelas. Papa ty ni pun pandai komen tau ... mama pun cakap nasi dagang kak ha sedap sgt. Kak  Ha ... nanti bonusnya jangan lupa kreditkan ke akaun ty ye 50% hahahaha. Rempah kerutub ni kena cari kat Kelate ... aiseman sape orang kelate ni ty nk kirim boleh x? Ty nak rempah kerutup nak buat tok raya haji hehehe. Mmm... first time makan Udang Kerutub ni memang sedap tokei kedai makan pun cakap sedap ape lagi lidah tokei kuih mesti sedap.

ACAR MENTAH SERI CHENDANA ... last tuk lauk pauk nasi dagang. Alahai senang je buat acar ni. Simple buat still nice tau. Eee .... bukan nk puji tapi ni kenyataan la. Tuk resipi nasi dagang aje resipinya bukan main tebal hahaha ... kak Ha cakap dh ty request banyak tp xsemua kak Ha ajar. De yang kak Ha selitkan je resipinya. Jom buat NASI KERABU BUKIT MARAK lak kali ni versi kuning ...

Nape versi kuning? Haahahahaaa ... bunga telang tarak so xleh la buat warna biru. Specialnya bunga telang ni sebabnya selain mengeluarkan warna ianya wangi. Gini la rupanya cara nak membuat Nasi Kerabu. Ty pelik sebenarnya nape nasi kerabu yang ty makan kat sini xsesedap nasi kerabu yang ty makan kat Kelate @ Thailand. Pe yang kurang ye? Ke diaorg ni niaga utk dapat untung je xfikir sal kualiti makanan. ty syukur sangat2 nak belajar dengan kak Ha masakan pantai timur ni. Insyaallah ... de projek yg sedang ty fikirkan tuk rangkaian baru "TY Homemade - Mangkuk Tingkat" hahaha. Boleh tahan gak namanya ye?!

Dah siap bancuh nasi ... dengan petuanya sekali kak Ha bagitau kalau korang nak tau pe lagi pi belajar. Korang leh pilih salah satu resipi @ kedua2nya pakage yang menarik sebenarnya. Xrugi tau ... (Kak Ha .... tolong tmbah kredit lebih kit ke akaun ty hehehe) Puluh kali ni promote. Actually dalam senarai menu yang dicadangkan oleh kak Ha xde tersenarai daging bakar ni. Ni semua permintaan Nora Dahlan. Pe lagi kak Ha yang baik hati ni pun sudi gak mengajar kami. Senang je ... kak Ha cakap kalau duk umah teres cm ty ni xpayah la nak bakar arang tuk masak daging bakar ni. Guna cara mudah n ringkas. Masukkan dalam kuali.. tuang sedikit air den tutup biar daging tu masak sendiri. Jangan lupa terbalikkan biar masak sama rata. Kalau rasa lum masak lagi tambah air lagi. Buatla sampai kuali tu hangit sebegini .... hahaha. 

Sambal tumis memainkan peranan yang penting juga selain dari Sambal Nyur. Kak Ha kata yang ni la akan membuatkan nasi kerabu tu sedap. Selain dari Budu Tumis ... sambal ni penting le sangat2. Kak Ha menunjukkan kami cara yang mudah memasak sambal tumis yang sesuai tuk orang yang berhajat tuk berniaga atau yang nak ambik katering. Ade ke sapa2 yang berhajat nak berniaga ? Kalau rasa ye boleh berguru dengan kak Ha insyaallah semuanya dia akn kongsikan bersama.

SOLOK LADA SSHKC ... husben ty cakap memang sedap. Terasa ikannya. Memang la sedap sebab kami yg tukang sumbat hahaha habis pedih tangan kami main dengan cili hijau ni. Kak Ha ... saje nak buli kami kan? Tapi yang kena buli Nora Dahlan ... ala adik dia ni manja kit tu pasal la suka buli kakaknya. Kena pilih cili hijau yang montel2 kit supaya boleh sumbat isi banyak2 tau. Kalau korang leh cari cili hijau muda yang selalunya terdapat kat pasar2 sekitar kelate tu lagi bagus. Dah habis belah ... kami sumbat isi ikan yang telah dgaul dgn kelapa n bahan2 lain. Den kak Ha cakap ambik cara senang je renehkan aje dengan santan hingga masak. Tuk ank2 yang xsuka cili tu just kepal2 je isi ikan n kelapa yg lebih jadikan bebola. Senang je ....

AYAM PERCIK ... ni yang paling sedap. Serius la bukan main2 memang sedap sampai kan ty xnak bagi hubby rasa. Kejam kit sebabnya sedap. Masa seisi jamuan merasa kat umah Kak Ha ... ty n Nora Dahlan rasa sikit je hehehe cover malu la konon tapi sedapnya xterkira la sampai dalam keta pun kami duk citer sal ayam percik ni. Seperti biasa kak Ha ajar cara mudah tuk memasak ayam percik ni. Ko campak semua dalam periuk n renihkan plan2 tutup la periuk tu den jangan lupa alih2kan biar nampak cam kita bakau ayam tu. Ok mudah n nak dipraktikkan nanti.

Ikan Celup Goreng Celup tepung ni sesuai gak dihidangkan bersama Nasi Kerabu. Kan ty dah cakap menu kak Ha ni banyak. Ni yang di ajar .... yang diselitkan pada resipi lagi ade lg free resipi LAKSAM. Ty dah buat laksam ikut blog kak Ha mmg sedap terangkat beb. 

Ni dia Nora Dahlan ... oleh kerana dia pantas di dapur so ty buli dia suh potong ulam2 tuk nasi kerabu. Laju la dia buat keja xcam ty terhegeh hahahaha. Ulam2 yang sesuai adalah seperti Bunga Kantan, Kobis, Taugeh, Kacang Panjang, Ulam Raja, Daun Kesum, Pucuk Pegaga, Daun Selom kalau leh cari Daun Serai Kayu atau pucuk Gajus pun sedap kan kak Ha? So ... semuanya sudah selesai. Sat g time tu santap la perut pun dah bunyi jam udah menunjukkn pukul 4ptg. Fuhhh .... lama gak masa yang diambil tuk menyiapkan 2set menu.

Jom mamammm ....
ikut ank panah hijau : nasi kerabu , sambal nyor n sambal tumis.
anak panah merah lak : solok lada, telur masin n daging bakar , ulam2an n Ikan gorg celup tepng serta tlur rebus.
Ikut anak panah : Nasi Dagang Puteri Saadong , Sambal Nyur, Gulai Kunyit Lengkuas Ikan Tongkol, 
Ayam Percik, Acar Mentah Seri Chendana & Kerutub Udang. 

Asyik tayang makanan je ye lupa lak nak tayang gambar sifunya hahahaha .... kecik molek je orangnya. Tapi peramah, kaya dengan ilmu xlokek tau. Ni dia ty perkenalkan Sifu Hasira Sain @ Kak Ha dari Sira Sain Hotttzzz Kitchen Centre. 


Bekalan yang kami dapat banyak gak. Papa, mama, hubby pun leh merasa sikit2. Berbaloi2 la ty p belajar dengan Nora Dahlan. Terima kasih banyak2 kat Sifu atas ilmu yang dicurahkan seikhlas hati tu ye. Pada kawan ty, Nora Dahlan yang sudi hantar ty balik hingga ke stesyen komuter Serdang sebab hujan thanks my fren i lup u! 


Insyaallah ... ilmu yang ty dapat ni akan ty praktikkan tuk raya haji ni. Insyaallah la kl xde order ye. 

Sekian, wasalam!









2 ulasan:

  1. adoiiii t lawaknya...pecah perut nak baca sambil sengih2 nih.....foto mukaku yg berminyak2 pun ader(kena touch up nanti kelas kedua..kuikui)...komisen2x 25 %...promo bagusnya...tq t merealisasikan juga hajat kita bersama2x...biar kita sama2x dpt ilmu berguna...bagusnya dpt jumpa org yg berwawasan jauh...pandang jgn tak pandnag 10 thn ke dpn...heheh...gud luck utk biz t sekarang dan yg akak dirancangkan itewwwww...alla da best...akak support 100%...nanti akak mesej kat fb sbb ada yg kekurangan kat kelas itu...dah buat tgk foto baru perasan yg perlu diperbaiki...tqvm t....seronok dpt dating kat dpr....luv u...muahhhhh!

    BalasPadam
  2. woit ... sifu! Adoiii lawak ke? ni bukan lawak ni betul2 hhahahaaa. 50% komisen jgn lupa hahaha penat ty promote ni skrg bz xdpt nk buat kang dh buat ty promote lg hahaha. ye la kak ... thanks krn sudi tma t n nora hr tu. dating kt dapur lama tul.

    BalasPadam